Bağdat Caddesi gümbür gümbür geliyor!

Yazar: Haber Merkezi

Kabuk değişimi nedeniyle sıkıntıların yaşandığı Bağdat Caddesi’nde ekonominin kara bulutları dağılıyor. AYİDER’in hazırladığı rapora göre toparlanma dönemi başladı, caddede mağazaların doluluk oranı yüzde 80’e ulaştı, boş mağaza sayısı düştü. Kiralanabilecek ticari alan stoğu 75 bin metrekareye gerilerken, bu yıl içerisinde ünlü markalar caddede mağaza açmak için harekete geçti. Kentsel dönüşüm etkisinin özellikle ara sokaklarda 10-15 yıl daha devam etmesi öngörülürken, ana arter üzerinde ciddi ekonomik canlılık bekleniyor. AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, güzel gelişmelere yönelik Kadıköy Life Dergisi’ne konuştu.

Bir yanda eşi benzeri olmayan ayakkabılar, tuvaletler, birbirinden güzel kıyafetler, beyaz eşyalar, özel hobi araç gereçleri; diğer yanda sırt sırta vermiş leziz gurme mekanları, dünya mutfağının harika lezzetlerinin hakim olduğu seçkin restoranlar, 6 kilometre boyunca kaldırımlarını ağaçlar süslemiş doğanın ödülü, denize paralel geniş kaldırımları ile ferah mı ferah dünya caddesi…

Melih Tavukçuoğlu

Kadıköy Life Dergisi’ne özel değerlendirmelerde bulunan ve hazırladıkları raporun ayrıntılarını açıklayan AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Bağdat Caddesi’nin geleceğine yönelik güzel haberler verdi. Tavukçuoğlu, Kadıköy Life’ın “Bağdat Caddesi’ne Tramvay” kapağını da destekleyerek, dünyanın prestij noktasında modern, hızlı ve konforlu ulaşımın herkesin hakkı olduğunun altını çizdi…

İSTANBUL NE KADAR DEĞİŞİRSE DEĞİŞSİN, BAĞDAT CADDESİ DAHA DA DEĞERLENİYOR…

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, hazırladıkları rapor sonrasında Kadıköy Life’a özel şunları ifade etti: “İstanbul ile birlikte Kadıköy de değişiyor, çevremizde yeni AVM’ler yükseliyor. Emaar Square’in de Nisan ayında açılması bekleniyor. Bu gibi AVM’lerdeki ticari faaliyetler elbette Bağdat Caddesi’ni olumsuz etkiliyor ancak cadde havası bambaşka, bilen iyi biliyor. Böyle bir yer dünyada nadir var. 5 kilometre boyunca mağazalar, restoranlar, bürolar, ofisler, evler; açık havada ferah bir şekilde ayaklarınızın altında. Çevresi her ne kadar değişirse değişsin, giden Bağdat Caddesi’ne geri dönüyor, daha da değerleniyor. Ayrıca Bağdat Caddesi’nde eğitim düzeyi, İstanbul ve Türkiye’nin çok üzerinde.

Bağdat Caddesi

MAĞAZALAR, YENİ DÖNEME GÖRE TASARLANIYOR…

İnşaat çalışmaları ile yaklaşık 5 milyar dolarlık ticari hacim oluştu. Yeni inşaat projeleri tamamlandıktan sonra cadde, daha da iyi konuma gelecek. Mağazalar da kendilerini yeni döneme göre tasarlıyor.

DÜNYA MARKALARI BAĞDAT CADDESİ’NE GELİYOR!

Son aylarda ticarette yaşanan durgunluk ve kur dengelerinin bozulması ile birlikte caddenin kiracıları zorluk çekmeye başladı. Bazı binalar yenilenmek için yıkılmaya başlanınca yeni yer bulmakta da sıkıntı çeken işletmeler, yüksek kira bedelleri de tuzu biberi olunca caddeden çekilmeye başladı. Özellikle son iki yıldır bu zor durum etkili oldu, ünlü firmaların çekilmesiyle erişilebilir markalar azaldı. Son zamanlarda ise kiraların düşmesi ve cadde üzerindeki inşaatların tamamlamaya başlamasıyla yeniden geri dönüş görülüyor, sevindirici gelişmeler yaşıyoruz.

TOPARLANMA DÖNEMİ BAŞLADI…

Kentsel dönüşüm nedeniyle mağaza sayısı 332’ye düştü. Bir yıl önce boş mağaza sayısı da 110 idi, yani üç mağazadan birisi boştu. Kiralar düşünce 42 mağaza kiralandı ve boş mağaza sayısı 68’e kadar geriledi. Son verilere göre 332 mağazanın 264’ü dolu ve bu rakam, yüzde 80 doluluk oranına tekabül ediyor. Verilerimize göre Bağdat Caddesi’nde toparlanma dönemi başladı. Caddede bu yıl global markaların mağazalarını açacağını öğrendik. Apple, Channel, Samsung, Godiva, Eataly gibi yabancı markalar ile Beymen ve gittigidiyor.com gibi ulusal markalarımız yeni mağazalarını açacak.

BAĞDAT CADDESİ’NDE TANITIM EKSİKLİĞİ VE SOSYAL AÇLIK VAR…

Dünyanın en güzel ve sayılı noktalarından birine sahibiz ancak, Bağdat Caddesi’nde eksiklikler var. Zayıf bir ışıklandırma, oldu bitti, bu böyle olmamalı. Cadde cıvıl cıvıl hale getirilmeli. Sadece açılışlarda ve kampanyalarda mağazaların tek başına yaptığı, bir iki palyaçolu gösteriler ile sosyal hareketlilik gelmez. Yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. Bağdat Caddesi’nde bir şeyler yapılmalı; bizlerin aklına gelen çeşitli cadde konserleri, şiir akşamları, eğlenceler, aktiviteler ve daha neler neler… Bunlar geliştirilebilir, sayısız seçenekler var. Fiziki ve manevi ayrıcalıkları değerlendirildiğinde Bağdat Caddesi, inanılmaz bir etki ile mıknatıs gibi kendine çekecektir.

KADIKÖY LIFE DERGİSİ’NİN TRAMVAY KAPAĞINI DESTEKLİYORUM…

Bağdat Caddesi’nde bir trafik kaosu olduğu da gerçek. Bu da markalaşmayı olumsuz etkiliyor. Kadıköy Life’ın dediği gibi, ‘Dört teker nereye kadar?’ Artık caddeyi boydan boya saran raylı sistem, tramvay Bağdat Caddesi’ne kazandırılmalı. Caddeyi sarı dolmuşlara bırakmış gitmişiz, bu böyle yürümez.”

Alabildiğine araç trafiği… Bağdat Caddesi sakinleri, konfordan uzak olduğu ve genel olarak trafiğe takıldığı için toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınıyor. Ancak bir tramvay projesi hayata geçirilseydi, otopark sorununu da düşünen caddeliler araçları kullanmaktan vazgeçerek, tramvay ile hem alışverişlerini ve aktarmalarını yapabilecek, hem de zaman sorunu yaşamayacaklardı…

Kadıköy Life Dergisi’nin görüntülediği o anlardan sadece biri. Otobüs durağına park eden otomobiller, çaresizlik içerisinde yol ortasında yolcularını indirip yeni yolcularını bekleyen ve bu esnada arkasında uzun araç kuyruğu oluşturmak zorunda kalan İETT otobüsü. Bu manzara yerine trafik engeline takılmadan, dakikası belli, temiz ve konforlu bir tramvay güzel olmaz mıydı?

Her şeye rağmen Bağdat Caddesi yine de çok güzel. Açık havada boylu boyunca salınabilmenin ve geniş kaldırımlarında oturabilmenin mutluluğu bambaşka…

Müzik, caddenin olmazsa olmazı…

Sosyal açlığın yaşandığı Bağdat Caddesi’nde sokak müzisyenleri de olmasa, “cadde ruhunu” hissedemeyeceğiz! Yerel yönetimlerin taşın altına elini koyarak Bağdat Caddesi’nde sosyal ve kültürel alanlarda atılım yapmasının gereği her geçen gün daha da artıyor…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın