Fenerbahçe Parkı’nda bahçeciliğe yeni boyut!

Yazar: Deniz İhsan Taşdelen

İstanbul Saint-Joseph Lisesi, 2016 yılında tohumlarını attığı Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’ni VR (Sanal Gerçeklik) teknolojisiyle buluşturarak, Türkiye’de eğitim ve sanal gerçekliğin birleştiği ilk permakültür projesine imza attı. Permakültür Kulübü öğrencileri ve Apollo Tasarım Stüdyosu tarafından hayata geçirilen Topluluk Bahçesi VR Projesi, bir yandan Android ve iOS işletim sistemlerine sahip akıllı telefonlardan Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’ni gezme fırsatı sunarken; diğer yandan da sürdürülebilir yaşam alanları kurgulamaya teşvik ediyor ve bahçeciliğe yepyeni bir soluk getiriyor.

Bir dönümlük arazide 50 çeşide yakın meyve ve sebze yetiştirilen Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’ni sanal gerçeklikle bir araya getiren Topluluk Bahçesi VR Projesi hakkında konuşan İstanbul Saint-Joseph Lisesi Müdürü Paul Georges; “Proje büyük şehirlerimizde günden güne daha yaygın hale gelecek sürdürülebilir tarımın ilkelerini, üç boyutlu olarak daha geniş bir kitleye aktarabilmeyi amaç ediniyor” dedi.

VELİLER VE MAHALLE SAKİNLERİNDEN BÜYÜK İLGİ…

Saint-Joseph Lisesi Permakültür Kulübü’nün önce okul bahçesinde, ardından Fenerbahçe Parkı’nda Kadıköy Belediyesi’nin özel olarak tahsis ettiği bir bölümde bahçecilik çalışmaları yaptığını ifade eden Georges; coğrafya öğretmeni Şükran Toy ve öğrencisi Defne Aksel’in önderliğinde büyüyen Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’ne velilerin ve mahalle sakinlerinin de büyük ilgi gösterdiğini, okullarındaki biyoloji ve resim öğretmenlerinin de eğitimleri kapsamında bahçedeki etkinlikleri konu alan ortaklaşa faaliyetler düzenlediklerini belirtti.

Fenerbahçe Parkı

VR GÖZLÜKLERLE PARKA GİTMEDEN GEZEBİLME İMKANI…

Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’nin video kaydının alınması, VR yazılıma aktarılması gibi teknik çalışmaların ardından ortaya çıkan ve Fenerbahçe Parkı’na gitmeden sanal gerçeklik gözlükleriyle mekanı gezme imkanı tanıyan uygulama ile ilgili olarak ise Müdür Paul Georges; projede görev alan öğretmenlere, öğrencilere, permakültür eğitmeni Taner Aksel’e, Kadıköy Belediyesi’ne, Apollo ve Google şirketlerine destekleri için teşekkür etti.

NE KADAR ÇOK YAYGINLAŞIRSA, O KADAR İYİ OLACAK…

Projenin mimarlarından Saint-Joseph Lisesi Coğrafya Öğretmeni Şükran Toy ise; “İki yıl önce okulumuzda kurduğumuz bahçecilik çalışmasını daha büyük kitlelere yaymak amacıyla, topluluk bahçesi olarak Kadıköy Belediyesi’nden destek alarak parkı kurduk ve öncelikle Kadıköy çevresindeki okullarla çalışmaları başlattık. Fakat gördük ki bunun daha geniş bir alana yayılması gerekiyor. Geniş kitlelere yaymayı düşündük ama ne yapacağımızı bilemedik. En güzel geri dönüşü, burayı ziyarete gelen diğer okullar kendi bahçelerini yapmaya başlayarak sağladılar. Projemiz ne kadar çok yaygınlaşırsa, bizim için o kadar iyi olacak” şeklinde konuştu.

İstanbul Saint-Joseph Lisesi coğrafya öğretmeni Şükran Toy ve öğrencisi Defne Aksel’in önderliğinde büyüyen Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’ne, veliler ve mahalle sakinleri de büyük ilgi gösteriyor…

Topluluk Bahçesi VR Projesi, bir yandan akıllı telefonlardan Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi’ni gezme fırsatı sunarken; diğer yandan da sürdürülebilir yaşam alanları kurgulamaya teşvik ediyor ve bahçeciliğe yepyeni bir soluk getiriyor…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın