Haydarpaşa Limanı’na cami ve külliye!

Yazar: Pınar Baltacı

Üsküdar Selimiye’de 319 yıl önce inşa edilen ve 1959 yılında yıkılan Kavak İskele Camii ve Külliyesi yeniden inşa ediliyor. Haydarpaşa Limanı sınırları içerisine Sultan 4. Mehmet’in Hazinedarı Hacı Bekir Ağa tarafından yapılan camii ve külliye, aslına uygun şekilde aynı yerde inşa edilecek.

İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği, daha önceki yıllarda iki kez tahribata uğrayan ve 1959 yılında tarihi eser niteliği kalmadığı gerekçesiyle yıkılan Kavak İskele Camii’nin üçüncü kez inşa edilmesi için Koruma Kurulu’na başvurdu. Başvuru, İstanbul 6 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile geçtiğimiz günlerde İBB Meclisi’nde gündeme alındı.

Haydarpaşa Limanı

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ…

Kurul, geçtiğimiz yıl İBB tarafından hazırlanan planı uygun buldu. Projenin aslına uygun şekilde tekrar yapılması kararı, oy çokluğu ile kabul edildi. Kavak İskele Camii’inin kat yüksekliği, çatı şekli ve yapı yüksekliği, kurulun uygun gördüğü şekilde aslına uygun olarak İBB tarafından belirlenecek. Eskiden bulunduğu 2 bin metrekarelik 93 parsele inşa edilecek caminin yanında külliye, lojman ve aşevi yapılırken; alanda dinlenme salonu, yurt, kurs binası, şadırvan ve zemin altına kapalı otopark da bulunacak.

ERHAN SARIŞIN: ASLINA UYGUN OLARAK İNŞA EDİLMELİ…

Ülkü Koçar

Camii ve külliye projesinin tekrar hayata geçirilmesi için Koruma Kurulu’na başvuran İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği Başkanı Erhan Sarışın, projenin önemine vurgu yaparak; “Bizler sadece camii değil, birçok yapının restore edilmesi ve tekrar aslına uygun şekilde yapılması konusunda çalışmalar yapan bir derneğiz. Özellikle Boğaz görünümündeki tesislerle ilgili çalışmalarımız var. Caminin bulunduğu konum açısından eski tarihi silueti yansıtacağı için aslına uygun şekilde inşa edilmesi talebinde bulunduk” dedi.

ÜLKÜ KOÇAR: TİCARİ MEKANA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ DESTEKLEMİYORUM…

Tekrar inşa edilmek istenen cami ve külliye projesine dair görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Mimar Ülkü Koçar ise Kadıköy Life Dergisi’ne şunları söyledi: “Cami yapılabilir tabi ama, ihtiyaç olan yerlerde yapılması gerekir. Bu cami değil külliye şeklinde olursa, yani bir kısmı ticari amaçla kullanılır ve otopark olursa, dini tesis olmaktan çıkıp ticari bir mekan olarak kullanılacaksa bunu doğru bulmuyorum. Eski bir camii aslına uygun şekilde ihya ediliyorsa, bunu destekleyebiliriz. Eklentilerle orayı ticari merkez haline getirip, çevresine daha fazla araç trafiği bindirmek, dini ihtiyaca da ters düşecektir.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın