Kadıköy Rotary’nin Meslek Ödülü ipekçiliğe

Yazar:

Kadıköy Rotary Kulübü’nün 2017 Yılı Meslekte Üstün Hizmet Ödülü, Mehmet Ünal’a verildi. Bursa’da yaşayan ve ailesinin 200 yıllık mesleği ipekçiliğin dördüncü kuşak temsilcisi olan Ünal, ödülünü geçtiğimiz akşam düzenlenen törenle aldı.

Marriott Hotel Asia’da gerçekleşen ödül töreninde bir konuşma yapan Mehmet Ünal; “Her insanın olduğu gibi şehirlerin de isimleri vardır ve her şehrin de bir soy ismi vardır. Bana göre İstanbul’un soy ismi Boğaz’dır. Benim için Bursa’nın soy ismi de İpek’tir. Biz ipek dokumasını bu noktaya kadar getirdik. İnşallah ürün aşamasında da Bursa halkı bu işe sahip çıkacaktır. Eminim ki bir daha da bu kimliğimizi kaybetmeyeceğiz. Beni bu ödüle layık gördüğünüz için sizlerin şahsında tüm Rotary camiasına teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Kadıköy Rotary Kulübü

30, 50 VE 70 YIL PLAKETLERİ…

Kadıköy Rotary Kulübü’nün 2017 Yılı Meslekte Üstün Hizmet Ödülü Töreni öncesinde 30, 50 ve 70 yıl gibi uzunca bir zaman dilimini yaşayan üyelere anı plaketi verildi. Bu isimler Hakkı Kurmel, Ertan Özdemir, Nevzat Pişkinsüt, Erol Çetin ve İrfan Yakal olarak açıklandı. Tören sırasında bir konuşma yapan Hakkı Kurmel, birkaç kitap konusu olabilecek anılarından anekdotlar paylaştı.

Kadıköy Rotary

İPEK VE ÖYKÜSÜ…

Ödül töreni öncesinde konuklara sunum eşliğinde teknik bilgileri aktaran Mehmet Ünal, esas anavatanı Çin olan ipeğin son derece ilginç olan öyküsü hakkında da bilgi verdi. İşte, Ünal’ın gözünden ipeğin öyküsü: “Çin’de yaşayan bir prenses çamaşırlarını yıkatmak için çalışanlarla su kaynatmaktadır ve kaynayan su bir dut ağıcının altındadır. Bu ağacın üstünde de yabani ipek böceği kozaları asılıdır. Kaynayan suyun buharı kozalara ulaştığı zaman, kozalar suyun içerisine düşmeye başlar. Prenses de bunu görür ve suyu temizlemek için eline bir dal parçası alır. Kozaları kaldırmak için sopayı kaldırdığında, bir sürü lifin sopaya takıldığını görür. İpeğin ilk keşfi bu şekilde gelişmiştir. Daha sonra ilk Hindistan’da yapım aşamasına geçilmiştir. Biz Türkler, daha Orta Asya’dayken ipeğin ne olduğunu, kozadan nasıl ipek çekileceğini ve nasıl işleme sokulacağını biliyorduk. Türklerin Anadolu’ya gelmeye başlamasıyla beraber de ipekçilik bu coğrafyaya gelmiştir. Bu duruma ilk olarak Kayı Boyu sahip çıkmıştır. İpekçilik, sabit olarak ilk olarak Söğüt’te yapılmıştır. İlerleyen zamanlarda Bursa’nın alınmasıyla buraya gelmiştir. İşin içinde bazı rivayetler de var. Sözde Bizans İmparatoru Çin’e iki tane rahip gönderiyor. Rahipler Çin’e gizlice gidip, ipek böceği tohumlarını çalıyor. Asalarının içinde İstanbul’a getirerek, orada bu işe başlıyorlar. Böyle bir rivayet var ama bu bizim için kocaman bir yalan. Bu rivayet gerçek olamaz, çünkü ipek böceği gerçekten çok hassas bir canlı ve sopanın içinde 10 bin kilometre yol gelmesine imkan yok. İpek, Bursa’ya geldikten sonra en çok Yıldırım Beyazıd döneminde hız kazanmıştır. Malatya, Alanya ve Bulgaristan fethedildikten sonra ipekçilik, Anadolu’dan Avrupa’ya yayılmıştır. İpek Avrupa’ya geçtikten sonra ‘Bursa İpeği’ olarak nam salmıştır. Bu şekilde günümüze kadar gelmiştir ama 30 senedir Bursa’da ipek çekimi yapılmıyordu. Bizler ipeği sürekli lüks tüketim maddesi olarak kullanmışız. Tabii lüks tüketim maddesi olarak kullandığınız zaman, devlet desteği verilmediği sürece ayakta kalmanız mümkün olmuyor. Devletin de krize girdiği zaman ilk yaptığı iş, bu lüks tüketim maddelerine verdiği destekleri geri çekmek oluyor. 1990 yıllarda bu destek çekilince ipek böcekçiliği çok büyük bir zarar gördü. Bütün fabrikalar kapandı ama Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle, yardımıyla bu sektör yeniden canlanmaya başladı.”

Kadıköy Rotary

DEĞERİ ÖLÇÜLEMEYECEK BİR MUTLULUK…

Kadıköy Rotary Kulübü‘nün 2017 Yılı Meslekte Üstün Hizmet Ödülü’nü annesi Yüksel Ünal ile birlikte Başkan Hami Erdem’in elinden alan Mehmet Ünal; “Büyük onur duydum. Bu mutluluğa bugünlere gelmemizde çok büyük emekleri olan sevgili annemin de tanık olması, benim için değeri ölçülemeyecek bir mutluluk” ifadelerini kullandı. Ailenin aynı zamanda üçüncü kuşak temsilcisi olan Yüksel Ünal ise, yaptığı konuşmada Atatürk ile ilgili bir anısını paylaştı. Buna göre Mustafa Kemal Atatürk, Bursa ziyaretlerinden birinde uğradığı üretim alanında, çalışanların okuma yazma öğrenmesi için her gün yarım saatlik zaman ayrılmasını, birinci kuşak temsilcisi olan anneannesinden istemiş.

Kadıköy Rotary

Mehmet Ünal, Yüksel Ünal, Berrin Erdem, Hami Erdem, Oya Bellek ve Ünal Bellek…

Kadıköy Rotary

Özhan Özşahin, Sevim Özşahin, Arzu Yakal ve İrfan Yakal…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın