Kadıköy Tiyatro’nun temeli sanatçılarla atıldı

Yazar: Cenay Toprakkaya

İstanbul’un önemli gösteri sanatları merkezlerinden biri haline gelecek Kadıköy Tiyatro binasının temeli, tiyatro sanatçıları ile birlikte atıldı. Açılışta konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Sanatın gelişmediği herhangi bir ülkenin gelişme şansı yok” dedi.

Kadıköy Tiyatro

Çağdaş tiyatronun önemli adreslerinden biri haline gelecek Kadıköy Tiyatro‘nun temel atma törenine Zihni Göktay, İsmail Düvenci, Rutkay Aziz, Gülriz Sururi, Orhan Aydın, Cem Davran, Tarık Şerbetçioğlu, Emre Kınay, Timur Soysal, Betül Arım, Onur Ünsal, Taner Rumeli, Betül Şahin ve Mert Fırat’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı. Sanat dünyasının yanı sıra siyaset dünyası da temel atma töreninde buluştu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekilleri İbrahim Kaboğlu, Ali Şeker, Gökan Zeybek, Sera Kadıgil ile Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de törende hazır bulundu.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu

MUHTEŞEM BİR SİMGE YAPI OLACAK…

Açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 4-5 yılda büyük projelere imza attıklarını ifade ederek; “Türkiye’de içinde sadece tiyatro olan ve sanatın tartılabileceği bir yapı yok. Burası muhteşem bir simge yapı olacak. Tiyatro sanatçılarımız ve Kadıköylülerle bir yıl sonra burayı hizmete açmayı planlıyoruz. Kadıköy Tiyatro yaklaşık bin kişiye hizmet verecek. Hem bir tiyatro kütüphane hem bir tiyatro kafe gibi insanların entelektüel anlamda birbirleriyle iletişime geçebilecekleri bir yer olacak” dedi. Kadıköy Tiyatro projesinin iki yıl önce başladığını belirten Nuhoğlu; “Toplumların gelişmesi sanatın gelişmesine bağlı. Sanatın gelişmediği herhangi bir ülkenin gelişme şansı yok. Biz bunu bildiğimiz için Kadıköy Belediyesi olarak 5 yıl içerisinde sanat ile ilgili çok fazla proje yaptık. En önemli projelerden birisi bu” şeklinde konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu

RANT ODAKLI DEĞİL, HALK ODAKLI YÖNETİM ANLAYIŞI…

Aykurt Nuhoğlu’ndan sonra söz alan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise, sanatın toplumlar ve insanlar üzerinde iyileştirici bir etkisinin olduğunu vurgulayarak; “Bu araziye sınırsız emsal verilmiş iki tane rezidans yapılabilirdi. Böyle bir alana belediye başkanımız tiyatro alanı açıyor. ‘Rant odaklı değil, halk odaklı yönetim anlayışına sahibim’ diyor. Ben huzurunuzda kendisini kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Çünkü bu kadim İstanbul kenti, hepimiz için çok kıymetli. İstanbul nefes alırsa, Türkiye nefes alacak” ifadelerini kullandı.

KEMAL ILIÇDAROĞLU MESAJ GÖNDERDİ…

Kaftancıoğlu’nun konuşmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tebrik mesajı okundu. Tiyatro salonunun yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rutkay Aziz de “İnsanoğlunun hayatında önemli anlar vardır, bu an da benim için o kadar kıymetli. Tiyatronun demokratik kültürün oluşmasında belediyelere önemli görevler düşüyor. Mart ayı, bizim için önemli bir ay. Sakın ha sandıklara küsmeyelim, çünkü güneşli günler göreceğiz” açıklamasında bulundu.

TEMELİ TÜM SANATÇILAR BİRLİKTE ATTI…

“Varillaz” adlı, varillere vurarak müzik yapan perküsyon grubunun gösterisiyle başlayan etkinlikte, tiyatro sanatçıları Rutkay Aziz ve Orhan Aydın da söz alarak katılımcılara hitap etti. Konuşmaların ardından tüm sanatçılar sahneye çıkarak, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile beraber projenin açılışını gerçekleştirdi. Proje alanında yüzlerce renkli balon gökyüzüne bırakıldı.

TÖRENE KATILAN SANATÇILAR HEYACANLARINI PAYLAŞTI…

Törene katılan tiyatro sanatçısı Zihni Göktay; “Umarım Kadıköy Tiyatro’da da oynamak nasip olur. Her yeni doğan çocuk, ATanrı’nın insanlardan umudunu kesmediğinin kanıtıdır. Misak-ı Milli hudutları içinde çok az salonumuz var. Tiyatro sayısının Kadıköy’de yükselmesinden gurur duyuyorum, duygulanıyorum. Benden sonra gelecek olan genç sanatçılara da büyük bir ekmek kapısı olacak” şeklinde görüşlerini paylaştı.

GÜLRİZ SURURİ: ÇAĞDAŞ TÜRKİYE’NİN İZLEYİCİLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR MEKAN…

Tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi, şunları söyledi: “Olağanüstü heyecanlandım, bu kadar heyecanlanacağımı sanmıyordum. Neredeyse 100 yıl önce, Cumhuriyet’in ilk döneminde Kadıköy’de Süreyya Operası yapılmıştı ve ondan 100 yıl sonra ikinci defa Kadıköy’de böyle bir şey gerçekleştiriliyor. Çağdaş Türkiye’nin izleyicileri için hazırlanmış bir mekan. Zannediyorum ki bu binayı görmek için, bir oyunu seyretmenin keyfini yaşamak için sadece Kadıköy’den değil, İstanbul’dan ve çok değişik yerlerden de gelenler olacaktır. Başkan Aykurt Nuhoğlu’nu yürekten kutluyorum. Bunca yıl sonra böyle bir bina inşa edildi, bu da başkanımızın eseri oldu.”

MERT FIRAT: MÜKEMMEL BİR YEREL YÖNETİM ÖRNEĞİ…

Mert Fırat da duygularını şu sözlerle ifade etti: “Bu mekanın açılması, çok iyi bir yerel yönetim örneği. Çünkü Kadıköy’de bir şekilde sanat faaliyeti yürüten birçok tiyatro grubuyla Kadıköy Tiyatroları Platformu kurulmuştu. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve bütün ekibi tiyatroları ziyaret ettiler; DasDas’a, Moda Sahnesi’ne baktılar, teleskopik tribünleri incelediler. Birçok tiyatro ve tiyatrocunun katılımıyla oyun üreten, metin üreten, ışık tasarımı yapan, sahnede çalışan işçisine kadar herkesin bir arada fikirlerini birleştirdiği bir proje oldu. Mükemmel bir yerel yönetim örneğidir. Normalde Türkiye’de çok az rastladığımız, katılımcı siyasetin çok zor yürütüldüğü, ihtiyaç temelli projelerin az rastlandığı bir ülke ve düzende tam tersi iyi bir örnek. Hem Kent Konseyi’nden hem sanatçılardan hem de halktan fikirler alarak, onların ihtiyacına yönelik böyle bir yapıyı yaratmak çok önemli. Kadıköy’de 25’i binalı olmak üzere 60’tan fazla tiyatro var. Dolayısıyla Kadıköy, tiyatronun merkezi diyebiliriz. Umarım diğer ilçelere ve illere de yayılır.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın