Mustafa Demircan: Ekoloji dostu bir Kadıköy yaratacağız

Yazar: Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Kadıköy Belediye Başkan Aday Adayı olan isimlerden Mustafa Demircan ile mini bir söyleşide bulunduk. Uzun süre yerel yönetimlerde görev yapan ve belediyecilik konusunda hayli tecrübeli olup, bu tecrübesi nedeniyle Kadıköylüler tarafından öncelikli olarak tercih edileceği izlenimi yaratan Demircan, sorularımıza içtenlikle cevaplar verdi.

Bize yönetim anlayışınızdan bahseder misiniz?

Öncelikle yaşam kalitesinin yükselmesi, dezavantajlı grupların yaşamlarının kolaylaştırılıp iyileştirilmesi; kadın, çocuk ve yaşlılara ilişkin sorunlar ile artan gelir adaletsizliği, yoksulluk, bozulan toplum sağlığı, eğitim, ulaşım, yeşil alan başta olmak üzere yetersiz kalan altyapı, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri gibi büyüyen sorunlarla baş edebilmek için sürdürülebilir ve ekoloji dostu bir Kadıköy yaratmayı hedefledik. Hedefimize ulaşmak için çevre yönetimi, ekonomik gelişim, sosyal gelişim ve eğitim, sağlık, doğal çevre ve sokak hayvanları, ulaşım, tasarım, yaratıcılık, kent planlama ve yeşil alanlar, akıllı şehir konularında her bir mahallemiz için mahalle planlaması çalışmaları yürüteceğiz. “Yeşil Mahalle Planlaması” olarak adlandırdığımız bu çalışmalarımızı katılımcı demokrasi anlayışıyla kuracağımız mahalle evlerinde, mahalleli-muhtar-belediye işbirliğiyle sürdüreceğiz. İlgili kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, Kent Konseyi, üniversiteler,özel sektör ve meslek örgütleri gibi kent paydaşlarımızı da sürece dahil edeceğiz.

Her konuda vatandaşlarımızla beraber, fikir alışverişi yaparak ilerleyeceğiz. Mahallesi için bir fikri olan, ihtiyaçlara cevap verecek projeleri bulunan mahalle sakinlerine ve mahalle topluluklarına “Yurttaş Katılım Fonu” projemiz ile kucak açacağız. Bu sistem Kadıköylüleri belediye bütçesinin yönetimine aktif olarak katacak, bütçelerinin yönetiminde söz sahibi haline getirecek.

Mustafa Demircan

Kadıköylüler için toplumsal anlamda ürettiğiniz projeler nelerdir?

Çocuklarımız için “21 Mahalle 21 Ekolojik Kreş” ile okul öncesi çağdaki çocukları, “Kapım Her Daim Açık” projesi ile sokak çocuklarını, “Çocuk Sağlığı Merkezi” ile çocukların genel sağlık durumlarını, “Çocuk Eğlence ve Aktivite Merkezi” ile çocuk gelişimini, “Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi” ile çocukların bilim ve teknolojiyle buluşacağı, bilişsel ve duygusal gelişimlerini destekleyecek projeler hazırladık.

Geleceğimiz olarak gördüğümüz gençler için “Gençlik Değişime Öncülük Ediyor” projesi ile bireysel, sosyal ve mesleki gelişimlerini destekleyeceğiz. Kapasitelerini geliştirmek için “Gençlik Girişim Fonu” ile özgün proje ve icatlarına hibe desteği; “Değişimi Tasarlıyorum, Harçlığımı Çıkarıyorum” projesi ile mahallelinin fikirlerini tasarıma, somut proje önerilerine dönüştürecek “Değişimi Tasarla” üyesi gençlere de cep harçlığı desteği vereceğiz. “Oyun Abisi/Ablası Projesi” ile genç-çocuk birlikteliğini, bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını, dayanışmalarını sağlamak istiyoruz.

Üniversiteli öğrencilerimizin yurt sorununu çözmek üzere, kişilik hak ve özgürlüklerine saygılı, ekonomik, konforlu ve güvenli yurtlar açacağız. Dezavantajlı grupların korunması ve koşullarının iyileştirilmesi için uzmanlardan oluşan bir kurulun rehberliğinde projeler geliştirip uygulayacağız. Başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, Kadıköy halkının bedenen ve ruhen sağlık düzeyini iyileştirmek amacıyla kamuya ait alanlarda nitelikli fiziksel aktivite alanları, spor tesisleri yapacağız. “Yalnız değilsiniz” isimli projemizle kıdemli yurttaşlarımıza evde bakım ve destekleyici hizmetler (düzenli sağlık kontrolü, kuaförlük hizmetleri gibi) vererek, yaşlılığın ve yalnızlığın yıkıcı ve yıpratıcı etkilerinin azaltılmasını planlıyoruz. Kuracağımız “İyi Yaşam Merkezleri” ile sosyal hayattan kopmamalarına destek olacağız.

Yerel yönetim ve yerel kalkınma politikalarımızı toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesiyle beraber, kadınların yaşamlarını kolaylaştırıp konumlarını güçlendirmek ve gerekli yasal düzenlemelerin yapmak, yapılmasını sağlamak, kentsel ve sosyal hizmet sunumunu iyileştirmek, kadınlarımıza yönelik gerçekçi hizmetleri sunmak üzere Kadıköy’ü kadın dostu kent haline getireceğiz. Kadıköy’de engeller kalkacak. Engelli yurttaşlarımız sosyal hayatını kısıtlayıcı fiziki engelleri ortadan kaldırarak, toplumla bütünleşmelerini sağlamak üzere politikalar geliştireceğiz. Bu amaçla eğitim, istihdam, yasa ve yönetmelikler, sağlık, şehir planlama ve tasarım, sosyal yardımlaşma konularının kapsamlı olarak ele alınacağı “Engelsiz Kent Kadıköy Programı” yürüteceğiz. İsrafın önlenmesi, sosyal adalete katkıda bulunmak, ihtiyaç sahibi ailelerin yaşam standardını yükseltmek amacıyla gıda, giyim, temizlik maddesi gibi ürün bağışının yapılacağı “Sosyal Market” kuracağız.

Kadıköy’ün çevresi, altyapısı ve ulaşımı gibi alanlarına dair başlıca projeleriniz nelerdir?

Her şeyden önce sürdürülebilir ve ekoloji dostu bir Kadıköy yaratacağız. “Eko Kent-Eko Ulaşım” projemiz ile toplu taşımanın güçlendirilmesiyle, otomobil kullanımının azaltılmasını hedefliyoruz. Gürültü, hava kirliğinin ve karbon salımının azaltılması amacıyla, ilçenin ana caddelerinde hafif raylı sistem ile bu güzergâhlarla bağlantılı tramvay hatları öneriyoruz.

Özel araç kullanmak zorunda kalan vatandaşlarımız için kamuya ait alanlarda, yeşil alanları tahrip etmeyen zemin altı asansörlü otoparklar inşa ederek, parklanma sorununa da çözüm üreteceğiz. İklim dostu bir araç olan, aynı zamanda sağlığımızı da iyileştiren bisikletin kullanımını yaygınlaştırmak üzere kesintisiz bisiklet yolları uygulayacağız. Ayrıca ara sokakların yapraklı, yeşil bitki ve ağaçlarla estetik ve ekolojik mekânlara dönüştürülmesi, kentin havasının temizlenmesi, ısı adası etkisinin ve karbon salımının azaltılarak iklim değişikliği ile mücadele etmede önemli aşama kaydedilmesini sağlayacağımızı düşünüyorum.

Kent bahçeciliğini geliştirmek, güvenli gıda, ekoloji, iklim değişikliği ve kentsel tarım konularında toplumsal farkındalık yaratılmasını hedefliyoruz. Çevre anlamında bilinçli bir toplum yaratacağız. Üretici ve tüketiciye önem veriyoruz. İkisini de düşünerek; yerel tarım üreticilerini, kooperatifleri desteklemek, yerel tarım ürünlerinin aracısız olarak, doğrudan tüketiciye sunmak, yerli “ata tohumu” kullanımını artırmak üzere mahallelerimizde yürüme mesafesinde, uygun fiyatlarda, üreticiden organik ve doğal ürün alışverişi yapabilecekleri sabit pazarlar açacağız.

Dünyaya karşı da sorumluluklarımızın olduğu bilinciyle; küresel ısınma, iklim değişikliği, sera gazı salımları gibi insan kaynaklı çevre sorunlarıyla mücadelede “Yeşil Bilişim” diye tanımlanan çevre dostu, yenilikçi bilgi ve iletişim teknolojileri uygulamalarını yürüteceğiz. “Bilişim Vadisi” projemizle Kadıköy Rıhtım bölgesini “Ar-Ge ve İnovasyon Üssü” haline getireceğiz.

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın