Saltuk Yüceer: Kadıköy’de deprem riski taşıyan alanlar yenilenmiyor!

Yazar: Pınar Baltacı

2004 yılında kurulan Kadıköy Kent Konseyi, Türkiye’nin ilk kurulan kent konseylerinden biri olma özelliğine sahip. Belediyelerin öncülüğünde yerel paydaşları bir araya getirerek tüm kenti kucaklayan bir ortak akıl oluşmasını sağlayan kuruluş, tamamen sivil bir insiyatif… Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer ile Kadıköy’ün çevre sorunlarını ve kentsel yenileme çalışmalarını Kent Konseyi’nin penceresinden konuştuk.

Kadıköy Kent Konseyi’nin amaçlarının, kentsel çevreden tarihi kültürel mirasın korunmasına, tüketici haklarından engelsiz kentler yaratmaya kadar tüm sorunları kapsadığını dile getiren Saltuk Yüceer, Kadıköy Life Dergisi’ne şu açıklamalarda bulundu:

Kadıköy'de metro

HER ŞEY YAŞANABİLİR BİR KADIKÖY İÇİN…

“Öncelikle Kadıköy için Kadıköy’ün sorunlarına çözüm bulmayı amaçlıyor ve kente karşı işlenen suçlarla mücadele ediyoruz. Halkı bilgilendirerek paneller, forumlar ve etkinlikler düzenliyoruz. Her şey yaşanabilir bir Kadıköy için… Biz burada yürütme kurulumuzla karar alıp, ürettiğimiz çözümleri Belediye Meclisi’ne gönderiyoruz. Onların insiyatifi sonucunda karar alınıyor. Kent Konseyimiz, meclislerden ve çalışma gruplarından oluşuyor. Kadın Meclisi, Kıdemli Yurttaşlar Meclisi, Gençlik Meclisi, LGBTİ Meclisi, Engelliler Meclisi,  Çocuk Meclisi ve son olarak kurulan Esnaf Meclisi olmak üzere toplamda 7 tane meclisimiz var. Bununla beraber yaklaşık 300’e yakın bileşenimiz olan sivil toplum örgütü var. Muhtarlar, Noterler ve Dernekler Masası’na kayıtlı sivil toplum kuruluşları, birer temsilciyle burada kendilerini temsil edebiliyorlar.”

KADIKÖY’DEKİ BİNALARIN YÜZDE 90’I ESKİ…

İlçedeki kentsel yenileme çalışmalarındaki artışa dikkat çeken Yüceer, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Bugün Kadıköy’deki inşaat çalışmaları ülkenin hiçbir semtinde yok. Bunun temel sebebi, Kadıköy’ün rant getiren bir bölge olması. Kadıköy’deki binaların yüzde 90’ı eski bina. Bunun içerisinde tabi ki tarihi eser sayılan binalar ve 1971 yılından önce yapılmış binalar var. 1999’dan 2012 yılına kadar ilçedeki binaların çok azı yenilenmiş. 2012 yılından bugüne kadar ise yaklaşık 3 bin civarında bina yenilenmiş. Fakat hala binaların yüzde 90’ı eski.

Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer

KENTSEL YENİLEME ÇALIŞMALARI SADECE SAHİL BÖLGELERİNDE…

Binalar yenilenirken mutlaka riskli noktalara dair bir rapor alınması gerekiyor. Mesela İstanbul’un bir ‘Deprem Master Planı’ var. Bu planda depreme karşı zayıf olan, depremin en çok etkileyeceği bölgeler işaretlenmiş. Ardından 2012 yılında bir ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ çıktı ve burada da kentsel dönüşüm yapılması gereken alanlar belirlendi. İşaretli alanlara baktığımızda, planda yer alan riskli deprem alanlarının ve yasa sonucunda belirlenen dönüşüm yapılması gereken alanların açık şekilde belirtilmiş olduğunu görüyoruz. Amaç gerçekten depreme karşı önlem ve kentsel dönüşüm ise, şu an yenilenen yerler ile bu işaretlenmiş belirli alanların aynı yerler olması gerekir. Ama hiçbir şekilde bu alanlar yan yana gelmiyorlar. Bütün yenileme çalışmaları sahillerde sürerken, riskli bölgelerin hepsi başka yerlerde.”

Kadıköy Rıhtım'a cami

RIHTIM’A CAMİ PROJESİ SON DERECE YANLIŞ…

Kadıköy’ün sorunlarına karşı görevlerinin halkı uyarmak, bilgilendirmek, paneller ve etkinlikler düzenlemek olduğunu belirten Saltuk Yüceer; “Kadıköy Rıhtım’da hayata geçirilmek istenen bir cami projesi var. Bu projeyi desteklemiyoruz. Bu alan, tamamen Kadıköy’ün arıtması ile ilgili doldurulmuş bir alan. Sadece Kadıköy değil, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar ve Ataşehir’in arıtması buraya bağlı. Bütün bu ilçelerin bağlı olduğu bir yerde mikrobiyolojik arıtma tesisi yapılması gerekirken, bu alana cami projesi yapılıyor. Cami projesi son derece yanlış ve çevre düzeni planına aykırı. İSKİ Altyapı Tesis Alanı diye geçen bir alan, cami yapılması söz konusu olamaz” dedi. Yüceer, sözlerinin devamında şunları ifade etti:

Kalamış Yat Limanı

EN DOĞRU KARARI KADIKÖY’DE YAŞAYANLAR VERİR…

“Bunun yanında Kalamış’taki marinayı büyütmek ve 500 yat eklemek istiyorlar. Bu da 35 bin metrekarelik inşaat alanı demek oluyor. Kalamış Marinası, zaten Türkiye’nin en büyük marinası. Halihazırda 1.200 yat kapasiteli, ama şimdi bunu 1.700’e çıkarmak istiyorlar. Ayrıca, Göztepe 60. Yıl Parkı’na bir metro istasyonu yapılmak isteniyor. Tüm bu konular ile alakalı çalışmalarımız sürüyor. Kent Konseyi’nin tüzel bir kişiliği olmadığı için direkt dava açamıyoruz, fakat ‘Hemşehri Davası’ adı altında açılan davalara destek oluyoruz. Bu konularda açılmış iki davamız mevcut. Bu projelerin hayata geçirilmeden önce mutlaka Kadıköylülere sorulması gerekir. En doğru kararı Kadıköy’de yaşayanlar verir.

Haydarpaşa Garı

BİR KENTİ KENT YAPAN LİMANLARI, GARLARI VE MEYDANLARIDIR…

Bir kentin en önemli noktaları garları, meydanları ve limanlarıdır. Haydarpaşa Garı için bir ara konuşulan bazı projeler vardı, şu an için kurtardık diyebiliriz. Haydarpaşa gardır ve gar olarak kalmalıdır.  Meydanda ise durum çok vahim. Sürekli betonlar dökülüyor, kazılıyor ve paramparça ediliyor. Bu kente uygulanacak tüm projeler halka sunulmalı ve ortak bir akılla yapılmalı.”

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın