Tarihi Göztepe İstasyonu kültür merkezi oluyor

Yazar: Kadir Toprakkaya

19. yüzyılda yapımına başlandığı tahmin edilen ve 1871 yılında inşası tamamlanan 91 kilometrelik Haydarpaşa-Pendik banliyö tren hattının tarihi yapılarından biri olan Göztepe İstasyonu ‘kültür merkezi’ oluyor.

Göztepe Mahallesi Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi üzerinde yer alan, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1988 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak kabul edilen Tarihi Göztepe Tren İstasyonu’nun restorasyon çalışmaları hızlandı. İstanbul için önemli bir ulaşım projesi olan Marmaray’ın bu etabında hem yeni hat sisteminin teknik gereklerini yerine getirecek hem de demiryolu mirası ve Göztepe semtinin, yıllardır yapıyı kullanan semt sakinlerinin kollektif hafızasındaki yerini koruyacak şekilde restore edilen Tarihi Göztepe Tren İstasyonu’nun, 2019 yılında yeniden semt sakinleriyle kültür merkezi olarak buluşması bekleniyor.

ÖNERİ YILLAR ÖNCE SUNAY AKIN’DAN GELMİŞTİ…

Osmanlı döneminde 19. yüzyılda inşasına başlanan ve 1872 yılında işletmeye açılan Anadolu Demiryolu’nun Haydarpaşa-İzmit Hattı’nda yer alan Göztepe Tren İstasyonu, eski istasyonun yüksek kotta kalması nedeniyle mevcut hattın üzerine köprü yapısı olarak 1915 yılında inşa edilmişti. Çatısına şimdilerde koruma kubbesi yerleştirilen istasyonun kültür merkezi olma fikri, Araştırmacı-Yazar Sunay Akın tarafından Kadıköy Belediyesi’ne önerilmiş, dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de durumu o zamanki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a iletmişti.

Göztepe istasyonu

İSTASYON FONKSİYONU DEVAM ETMEYECEK…

Projeye dair aldığımız bilgilere göre; İstanbul Gebze-Haydarpaşa-Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Geçişi Projesi (Marmaray) kapsamında tarihi Anadolu Demiryolu’nun bir parçası olan bu güzergahta, mevcutta iki hatlı olan sistem üç hatta çıkarılacak. Yeni sistemde teknik gerekçeler nedeniyle ise Göztepe İstasyonu, özgün istasyon fonksiyonuna devam etmeyecek.

Göztepe İstasyonu

Marmaray Projesi Ulaştırma Bakanlığı AYGM tarafından yürütülülen proje, Göztepe Tren İstasyonu Restorasyon Projesi Koruma Uzmanı Y. Mimar Mehmet ÜNAL (MVG Mimarlık) tarafından hazırlanırken, projenin bilimsel danışmanlığını Yıldız Tenik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal yürütüyor…

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın