Mesta Sanat Evi, Ruhi Su’yu türkülerle anacak

Yazar: Ceyhun Diribaş

Ünlü sanatçı Ruhi Su, 8 Aralık Cumartesi günü Ataşehir Mesta Sanat Evi’nde türkülerle anılacak. Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği ile Mesta Sanat Evi’nin birlikte düzenlediği gecede, Ruhi Su Dostlar Korosu sahne alacak.

Dernek Başkanı Ilgın Su ve birçok değerli üyenin katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte, Mutlu Ödemiş’in koro şefliğinde Ruhi Su’nun ölümsüz eserleri ve onunla özdeşleşen halk türküleri seslendirilecek. Gecede, Mesta Sanat Evi’nin sahibi Özgür Kıyat da sahne alacak. Büyük ustanın bağlaması ve diğer şahsi eşyalarının da sergileneceği bu özel programa Hıfzı Topuz, Orhan Aydın, Hamdi Gezmiş, Bora Gezmiş, Ayşe Ataman ve Işık Baykurt gibi değerli isimlerin katılımı da bekleniyor.

UNUTULMAZ SANATÇI, KENDİ KURDUĞU DOSTLAR KOROSU İLE ANILACAK…

Özgür Kıyat, geceyle ilgili yaptığı açıklamada “Geleneksel halk türkülerine Batı şan tekniğinden yararlanarak getirdiği özgün yorumlarla Türk müzik tarihine yön veren Ruhi Su’yu, kendi kurduğu Dostlar Korosu ile anmak istedik. Bu anlamlı geceye herkesi bekliyoruz” dedi. Ataşehir Ata Çarşı içerisinde yer alan Mesta Sanat Evi‘nde 8 Aralık Cumartesi günü yapılacak konser, saat 21.00’de başlayacak.

Ruhi Su

RUHİ SU HAKKINDA…

Tam adı Mehmet Ruhi Su’dur. 1912 yılında Van’da doğdu. Daha küçükken Birinci Dünya Savaşı sırasında babasını ve kısa zaman sonra da annesini kaybetti. 10 yaşına kadar yoksul bir ailenin yanında yaşadı. Daha sonra Adana’daki Öksüzler Yurdu’na yatılı olarak yerleştirilerek orada okudu. Adana Öğretmen Okulu’nda okurken, Ankara’ya Müzik Öğretmen Okulu’na (Musiki Muallim Mektebi) girmeyi başardı. 1942éde Ankara Devlet Konservatuvarını’nın Şan bölümünü bitirdi. Aynı yıllarda sırasıyla Ankara Cebeci İkinci Ortaokulu’nda, sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde müzik öğretmenliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’na seçildi, konservatuvarın opera bölümünde de okudu ve daha sonra Devlet Operası’nda çalıştı. Devlet Operası sanatçısı olarak Bastien Bastienne, Satılmış Nişanlı, Madame Butterfly, Fidelio, Tosca, Yarasa, Aşk iksiri, Rigoletto, Figaro’nun Düğünü, Maskeli Balo ve Konsolos gibi operalarda rol aldı.

Ankara Radyosu’nda 15 günde bir yayınlanan türkü programları düzenledi. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde büyük bir koro oluşturdu. Aldığı Klasik Batı Müziği eğitimi, türkülerinin yorum ve icrasına yaklaşımının kurumsal temelini oluşturdu. 1978 yılında romatizma şikayeti ile gittiği hastanede, kemik iliği kanseri başlangıcında olduğunu öğrendi. Askeri yönetimin uzun süreli direnişinin ardından bir defaya mahsus olmak üzere pasaport çıkarıldı. Almanya’ya gittiğinde Dr. Seyfi Önder tarafından yapılan tedavi sonuç vermedi. 1983 senesinde bacaklarında aşırı his kaybı olduğu için hastaneye yatırıldı. 17 Eylül 1985 tarihinde eşi Sıdıka Su’ya vasiyetnamesini yazdırdı. Ölümünden 22 gün sonra cenazesi İstanbul’a götürüldü. Ruhi Su’nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze, 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü.

Mesta Sanat Evi

k iletişim yayınları

Beğenebileceğiniz Diğer Haberler

Bir yorum bırakın